Големият победител на тазгодишните Оскари е на китайската режисьорка Клои

...
Големият победител на тазгодишните Оскари е  на китайската режисьорка Клои
Коментари Харесай

Азиатци пак триумфират на "Оскар", а Мария Бакалова загуби

Големият победител на тазгодишните " Оскари "  е „ на китайската режисьорка Клои Жао. Той взе премиите за най-хубав филм, най-хубав режисьор и за най-хубава актриса в основна роля. Също както предходната година, когато корейският победи с четири награди (сред които най-важната), още веднъж във фокуса на вниманието е азиатското кино. Макар че " Земя на номади " е продуциран от американска компания, наградената актриса Франсис Макдорманд (с трети " Оскар " за основна женска роля в последните 25 години - след " Фарго " и " Три билборда отвън града " ) е американка, а и самата Жао живее в Съединени американски щати, тя е родена и израсла в Пекин.

Нашата Мария Бакалова също загуби от азиатка - Юнг Ю-Джун, която играе в " Минари ". Филмът е също сниман в Съединени американски щати, само че в него се приказва на корейски и се наблюдава животът на корейско семейство. Поради което той бе включен (също като " Паразит " ) по едно и също време в категориите за най-хубав филм и за задгранична (до м.г. се наричаше чуждоезикова) продукция. Това обаче остана единствената премия за кино лентата на Лий Чънг. 

Можем да го кажем и по различен метод - огромният победител в 94-ите награди " Оскар " бе разнообразието. Полово, расово, медийно... За пръв път в историята, поради пандемията и затворените кина, за оценките на Академията получиха право да се състезават и филми, които не са били прожектирани в никакъв случай на огромен екран. Въпреки това облекчаващо изискване продукциите на " Нетфликс " още веднъж бяха подценени от гласуващите -, с най-вече номинации (10), справедливо остана единствено със стауетките за операторско майсторство и сценография, а " " получи нула награди от шест номинации в съществени категории. 

" Оскар " -ът за режисура е печелен от жена само един път до момента: през 2009 година го направи Катрин Бигълоу с " Войната е опиум ". Клои Жао е втората, а също по този начин първата азиатка и първата цветнокожа с тази чест. Сред петимата номинирани режисьори на годината имаше още една дама - британката Емералд Фенел, която на собствен ред не остана без награда. Нейният " Момиче с капацитет " бе отличен за най-хубав автентичен сюжет, с което даде оптимистичен старт на вечерта. 

В четирите актьорски категории триумфираха представители на три раси и три страни, а късометражният игрален филм, както и пълнометражната анимация са с черни основни герои... А можем даже да кажем, че огромните спечелили на " Оскар " 2021 са британците - 8 златни статуетки, или над  1/3 от всичките 23, отидоха в английски артисти и артисти. Сър Антъни Хопкинс бе определен за най-хубав в основна роля за „ Бащата “, но не пристигна да си получи премията персонално. Това е втори " Оскар " за 83-годишния артист, който към този момент е най-възрастният притежател на оценката в тази категория: той завоюва за " Мълчанието на агнетата " през 1992-ра, а по-късно има още четири номинации. " Бащата ", основан от режисьора и драматург Флориан Зелер по едноименната му пиеса, сграбчи и наградата за приспособен сюжет. Това се случи макар упованията, че политкоректният победител при актьорите ще бъде починалият Чадуик Боузман (за " Ма Рейни: Майката на блуса ", който облажи с " Оскари " в две по-маргинални категории).

Приза за поддържаща мъжка роля обаче въпреки всичко завоюва чернокожият (но не афроамериканец, а англичанин) Даниел Калуя, а филмът с негово присъединяване " Юда и черният избавител " е отличен и за най-хубава ария. Новият на " Пиксар " с изключение на предстоящата статуетка за анимация завоюва за музика. Очакваният победител измежду интернационалните филми е датският на Томас Винтерберг, отхвърлил конкуренцията на мощните балкански оферти (Босна и Херцеговина) и " Колектив " (Румъния).

Към големите губещи, условно казано, можем да причислим „ Процесът против Чикаго 7 ", който не завоюва нито една от 6-те си номинации, и съперниката на Мария Бакалова при поддържащите женски функции. Ветеранката Глен Клоуз не е съумяла да осребри нито една от рекордните си осем номинации досега. " Оскар " -ът отида при Юн Ю-джун от " Минари “ - 73-годишна актриса, която е едвам втората азиатка с премия от Академията в актьорските категории. Първия печели японката Миоши Умеки за партньорството си с Марлон Брандо в " Сайонара " от 1957 г. 

Все пак Мария Бакалова притегли вниманието като една най-стилно и красиво облечените участнички в церемонията. Звездата от беше измислила най-лесния метод да съблюдава двуметрова обществена отдалеченост, като облече фуста с диаметър шест метра. Младата българска актриса носеше бяла рокля на Louis Vuitton от 100 метра тюл, съчетан с надълбоко V-образно деколте и диамантена огърлица. Би Би Си писа, че номинираната  за най-хубава актриса в поддържаща роля е изглеждала невероятно на червения килим, и „ почтено казано, всички се радвахме, че Бакалова най-сетне получи шанса да покаже по-бляскавата си страна “.

Самата Мария изясни по-рано, че и избрала тази рокля, тъй като след неочаквания успех се усеща като Пепеляшка на бала.  

Оскари 2021 по реда на връчването им:
Най-добър автентичен сюжет:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР